Terug

Recensies

Het fatale probleem met poëzie: gedichten

Als er één kunstvorm is die door de eeuwen heen wordt gekenmerkt door een opeenvolging van aanklacht en verdediging, is het de poëzie. Plato wilde in zijn ideale staat de dichters de mond snoeren omdat die het volk misleiden door verbeelding als waarheid voor te stellen. De Italiaanse futuristen in …

Je kijkt naar een liniaal en je hoort een piano (+ over Buiten beeld)

‘When a clock is seen from the side (in profile) it no longer tells the time.’ Die regel van Marcel Duchamp ging vooraf aan K. Schippers’ tweede bundel Een klok en profil uit 1965. Het is een helder motto: de manier waarop je naar iets kijkt, bepaalt de betekenis ervan. Of het nu een klok is, een ru…

Je veertien belachelijke lezers

Klik het gedicht 'Toch is het vannacht' aan op de website van Tonnus Oosterhoff, en er verschijnen en verdwijnen woorden op het scherm, meebewegend in de ritmiek van een fuga van Bach. Uitspraken worden over het scherm geroepen, 'gedaante' verandert in 'geraamte', verandert in 'geboomte'. Zijn digit…

Je kijkt naar een liniaal en je hoort een piano

‘When a clock is seen from the side (in profile) it no longer tells the time.’ Die regel van Marcel Duchamp ging vooraf aan K. Schippers’ tweede bundel Een klok en profil uit 1965. Het is een helder motto: de manier waarop je naar iets kijkt, bepaalt de betekenis ervan. Of het nu een klok is, een ru…

De subtiliteit van het cliché

Sinds er in 2009 een sneeuwstorm over het Groningse landschap raasde en er in het weerbericht voor het fenomeen werd gewaarschuwd, duikt het woord regelmatig in dichtbundels op. Bijvoorbeeld ook in Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen, de nieuwste bundel van de Vlaamse dichter Leonard Nolens. …

Een vliegwiel voor verbeelding

Ooit was het leven overzichtelijk. Was je een katholiek auteur, dan debuteerde je in het tijdschrift De gemeenschap en werd je besproken door een van de katholieke critici die de dagbladen rijk waren. Was je protestant, dan werd je eerste werk gepubliceerd in Opwaartsche wegen. Literair werk werd …

Gesproken wordt geen woord

Vissersweeuw, drachtige nachtmerries, zomerkurken, engtevrees, zinnentuimel, margarinegatenkaas, hongerwee. Het lijkt of de poëzie van Anneke Brassinga een compleet nieuw universum van woorden opent. Wie de gedichten in haar nieuwste bundel Ontij leest, ondergaat de merkwaardige sensatie dat de…

De geilheid die bij deze nachtelijke klopjacht uw stut is geweest

Er kan in Nederland geen fatsoenlijk verhaal verteld worden zonder dat de personages vroeg of laat uit de kleren gaan en er een pikante, ranzige, houterige of anderszins opzienbarende sekspartij volgt. Dat hardnekkige vooroordeel kleeft al sinds de jaren zestig aan de Nederlandse literatuur. Maar is…

Even ontnuchterend als mysterieus en ongrijpbaar

‘Pas halverwege de eeuw groeide het besef / overgeleverd te zijn aan de willekeur / van hemellichamen die van alle zijden / de aarde aantrokken of met inslag dreigden.’ In de eerste regels van zijn bundel De zeilen van de aarde schetst Han van der Vegt met deze woorden een catastrofaal w…

Iedere waterdruppel een contactlens

De bundel Terrein, de vierde bundel van dichter Erik Lindner na Tramontane (1996), Tong en trede (2000) en Tafel (2004) opent met een reis: ‘Het noorden. Meer tussen witte rotsen. De landingsbaan. Vliegeniers. Loketten in de aankomsthal. […]’ Daarmee is de toon gezet, want de leze…

In de zestien meter van de ziel

Ook in Nieuws van nergens, de nieuwste bundel van Anna Enquist, is het verdriet onverminderd krachtig aanwezig. De vraag of Enquist het gemis van haar overleden dochter in haar poëzie ooit nog opzij zal zetten, is dan ook niet langer legitiem; het is er, onomstotelijk en onvermijdelijk, en het …

Wegwijzers in poëzieland

Poëzietijdschriften in Nederland vervullen een belangrijke functie binnen de poëziewereld, maar vanaf de achtergrond. Awater, de Poëziekrant en Het Liegend Konijn signaleren nieuwe titels, brengen dichters voor het voetlicht maar schromen ook niet de diepte in te gaan over een bepaald…

De vervreemding van het verstoorde beeld

De wereld begrijpen: Mark Boog blijft het proberen. In zijn vijfde bundel Er moet sprake zijn van een misverstand strijden taal, logica en intuïtie om voorrang. Het decor van zijn poëzie is zo helder als een kindertekening, maar de talige inkleuring ervan toont een micro-kosmos aan beelden…

De dingen die niet overgaan

Het zal geen toeval zijn dat het Groot Verzenboek  van Jozef Deleu, een bloemlezing met ‘555 gedichten over leven, liefde en dood’ juist in deze tijd van het jaar verschijnt. Het najaar, wanneer de dagen korter worden, de melancholie opspeelt en we ons meer dan in andere jaargetijde…

Sterke beelden, nieuwe gezichtspunten

De tachtigste verjaardag van Armando is voor uitgeverij Augustus aanleiding om naast een heruitgave van de artikelenbundel Berlijn twee nieuwe publicaties van de nog steeds productieve dichter en beeldend kunstenaar te doen verschijnen. Een daarvan is de poëziebundel Gedichten 2009, waarin de dichte…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum